De beste tips om veilig online te winkelen

Geplaatst op 07-02-2023

Categorie: Hobby en vrije tijd

Veilig online winkelen is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Met de toenemende populariteit van online winkelen, stijgen ook de risico's op identiteitsdiefstal, fraude en andere cyberbedreigingen. Gelukkig kun je enkele eenvoudige stappen nemen om jezelf te beschermen tijdens het online winkelen. Hieronder vind je enkele tips om veilig te winkelen op het internet.

Gebruik beveiligde websites:

Zorg ervoor dat je altijd op beveiligde websites winkelt. Een beveiligde website heeft een URL die begint met "https" in plaats van "http" en een slotje in de adresbalk. Deze beveiliging zorgt ervoor dat de gegevens die je invoert, zoals je creditcardnummer, versleuteld worden verzonden.

veilig online shoppenMaak gebruik van unieke wachtwoorden:

Het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor verschillende websites is een recept voor problemen. Als iemand toegang heeft tot je wachtwoord, heeft hij toegang tot al je accounts. Maak gebruik van unieke, sterk wachtwoorden voor elke website waar je een account hebt.

Beperk persoonlijke informatie:

Hoe minder informatie je online deelt, hoe minder kans er is op identiteitsdiefstal. Geef bijvoorbeeld alleen de noodzakelijke informatie op, zoals je naam, adres en creditcardnummer, en vermijd het delen van informatie zoals je burgerservicenummer en financiële gegevens.

Zorg voor up-to-date antivirussoftware:

Een goede antivirussoftware beschermt je tegen malware en andere cyberbedreigingen. Zorg ervoor dat je antivirussoftware up-to-date is en dat je de laatste updates installeert.

Gebruik betrouwbare betaalmethoden:

Overweeg het gebruik van betrouwbare betaalmethoden, zoals PayPal of een creditcard met extra beveiliging, in plaats van direct te betalen met je creditcard.

Controleer je bankafschriften regelmatig:

Controleer regelmatig je bankafschriften en meld onbekende transacties onmiddellijk aan je bank.

Vermijd het winkelen op openbare Wi-Fi-netwerken:

Openbare Wi-Fi-netwerken zijn niet beveiligd en kunnen een doelwit zijn voor hackers. Vermijd het online winkelen op openbare Wi-Fi-netwerken en gebruik alleen beveiligde privé-netwerken. Als je toch op een publiek netwerk moet winkelen, schaf jezelf dan een goedkope VPN aan om je verbinding te versleutelen en je gegevens te beschermen.

VPN

Hoe beschermt een VPN je gegevens als je op een publieke Wi-Fi zit?

Een Virtual Private Network (VPN) beschermt je gegevens door de data die je verstuurt en ontvangt via internet te versleutelen. Als je op een publieke Wi-Fi zit, zijn je gegevens niet beveiligd en kunnen ze worden opgevangen door cybercriminelen die toegang hebben tot hetzelfde netwerk. Maar als je een VPN gebruikt, wordt de gegevens die je via internet verstuurt en ontvangt versleuteld en beschermd tegen ongewenste toegang door derden. Dit maakt het voor cybercriminelen veel moeilijker om jouw persoonlijke gegevens of andere vertrouwelijke informatie te bemachtigen wanneer je op een publieke Wi-Fi zit.