De prijs van goud in de laatste eeuwen

Geplaatst op 13-04-2023

Categorie: Financieel

 

Goud is altijd een waardevol en begeerd goed geweest. Het werd gebruikt als valuta en voor sieraden en andere luxe items. In de loop van de tijd is de prijs van goud echter aanzienlijk veranderd als gevolg van verschillende factoren. In dit artikel gaan we kijken naar de prijs van goud in de laatste eeuwen en de rol van de gold standard en de dollar.

De prijs van goud in de afgelopen eeuwen is sterk veranderd. In de 19e eeuw schommelde de prijs van goud rond de $20 per ounce. Dit veranderde echter in de 20e eeuw toen de prijs van goud in de jaren 30 sterk steeg als gevolg van de Grote Depressie en de daaruit voortvloeiende onzekerheid op de markten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de prijs van goud vastgesteld op $35 per ounce door de Bretton Woods-overeenkomst.

Gold standard

De gold standard was een mondiaal monetair systeem waarbij valuta's waren gekoppeld aan de waarde van goud. Dit systeem was van kracht tot de jaren 70 toen de Verenigde Staten de dollar loskoppelden van de goudstandaard. Dit betekende dat de dollar niet langer kon worden omgewisseld voor fysiek goud. Dit leidde tot een stijging van de prijs van goud omdat het niet langer mogelijk was om de hoeveelheid goud die werd bijgehouden door de Federal Reserve te controleren.

In de jaren 70 en 80 begon de prijs van goud sterk te stijgen als gevolg van de economische onzekerheid en de inflatie. In de jaren 90 stabiliseerde de prijs van goud echter en daalde deze zelfs tot onder $300 per ounce.

Dollar van de goudstandaard

De dollar van de goudstandaard halen had een grote impact op de prijs van goud en de wereldwijde economie. Door de dollar van de goudstandaard te halen, verloor goud zijn rol als internationale valuta. De VS kon nu haar eigen monetaire beleid voeren zonder rekening te houden met de prijs van goud. Dit betekende dat de prijs van goud kon stijgen of dalen op basis van vraag en aanbod.

De dollar bleef echter de belangrijkste reservevaluta ter wereld en dit had ook een impact op de prijs van goud. Wanneer de dollar zwakker wordt, wordt goud vaak gezien als een alternatief beleggingsmiddel en stijgt de vraag naar goud, wat resulteert in een stijging van de prijs. Omgekeerd kan een sterkere dollar de prijs van goud onder druk zetten.

Huidige situatie

Vandaag de dag schommelt de prijs van goud rond de $1700 per ounce. De prijs van goud is de laatste jaren gestegen als gevolg van de economische onzekerheid, de lage rentetarieven en de inflatie. Beleggers zoeken steeds vaker hun toevlucht tot goud als een veilige haven en als een manier om hun portefeuille te diversifiëren. Goud wordt gezien als een manier om zich te beschermen tegen inflatie en economische onzekerheid.

Daarnaast is er ook een toenemende vraag naar goud als gevolg van de groeiende vraag uit opkomende economieën, zoals China en India, waar goud traditioneel wordt gezien als een waardevolle investering.

Conclusie

De prijs van goud is in de loop van de tijd sterk veranderd als gevolg van verschillende factoren, zoals de gold standard, de dollar en economische omstandigheden. Vandaag de dag blijft goud een waardevol en begeerd goed dat wordt gezien als een veilige haven en een manier om zich te beschermen tegen economische onzekerheid. Beleggers kunnen op verschillende manieren in goud investeren, zoals in gouden munten, goudbaren en exchange-traded funds (goud ETF's) die zijn gekoppeld aan de prijs van goud. Het is belangrijk om te onthouden dat de prijs van goud kan fluctueren en dat beleggen in goud risico's met zich meebrengt. Het is daarom verstandig om een goed begrip te hebben van de markt en de verschillende opties voordat je besluit om in goud te investeren.