De ontwikkeling van de prijs van zilver: van 1900 tot nu

Geplaatst op 10-05-2023

Categorie: Financieel

Zilver is een edelmetaal dat al duizenden jaren als waardevol wordt beschouwd. Het heeft vele toepassingen, van juwelen tot industriële producten en beleggingen. In dit artikel zullen we de ontwikkeling van de prijs van zilver bespreken vanaf het begin van de 20e eeuw tot nu. We zullen de meest opvallende pieken en dalen bespreken en waarom het nu een goed moment is om zilver te kopen.

De zilverprijs in de 20e eeuw

Aan het begin van de 20e eeuw was de prijs van zilver relatief stabiel. In de jaren 1910 en 1920 fluctueerde de prijs tussen $0,50 en $0,70 per ounce. Tijdens de Grote Depressie in de jaren 1930 daalde de prijs van zilver tot ongeveer $0,25 per ounce, wat een historisch dieptepunt was. In de jaren 1940 steeg de prijs van zilver weer tot ongeveer $0,50 per ounce en bleef daar tot in de jaren 1960. In de jaren 1970 werd zilver een populaire belegging vanwege de inflatie en de groeiende populariteit van zilveren sieraden. In 1980 bereikte de zilverprijs een hoogtepunt van $50 per ounce, maar daalde daarna snel en bleef dalen tot het begin van de jaren 2000, toen de prijs begon te stijgen.

De zilverprijs in de 21e eeuw

Sinds het begin van de jaren 2000 is de zilverprijs aanzienlijk gestegen. In 2006 was de prijs van zilver ongeveer $10 per ounce en in 2011 piekte de prijs op ongeveer $50 per ounce. Sindsdien is de prijs gedaald, maar blijft het een interessante belegging voor veel mensen. In 2020, tijdens de pandemie, steeg de prijs van zilver aanzienlijk vanwege de economische onzekerheid en het gebrek aan vertrouwen in papieren valuta's. Het is duidelijk dat zilver een volatiel beleggingsproduct is, maar het kan wel een waardevolle aanvulling zijn op een beleggingsportefeuille.

Waarom nu zilver kopen?

Het is momenteel een goed moment om zilver te kopen vanwege de huidige economische onzekerheid en de lage rentetarieven. Zilver wordt vaak gezien als een veilige haven voor beleggers tijdens tijden van economische onzekerheid. Het is ook een grondstof die wordt gebruikt in veel industriële toepassingen, dus de vraag blijft stabiel. Lage rentetarieven maken het minder aantrekkelijk om in obligaties te beleggen, dus veel beleggers kiezen ervoor om hun geld in edelmetalen te steken.

Hoe u de zilverprijs kunt volgen

Er zijn verschillende manieren om de zilverprijs te volgen, maar een van de gemakkelijkste manieren is via online platforms zoals zilverprijs.nl. Op deze website kunt u de actuele zilverprijs zien en de prijsontwikkeling over een bepaalde periode bekijken. Het is ook mogelijk om prijsalarmen in te stellen, zodat u een melding krijgt wanneer de zilverprijs een bepaald niveau bereikt. Er zijn ook andere websites en apps die vergelijkbare informatie bieden, dus het is de moeite waard om er een aantal uit te proberen en te kijken welke het beste bij u past.

Online platformen om zilveraandelen te kopen

Als u geïnteresseerd bent om te investeren in zilver, kunt u overwegen om zilveraandelen te kopen. Er zijn verschillende online platformen waar particulieren zelf online aandelen kunnen kopen. Een voorbeeld hiervan is DEGIRO, een platform dat beleggen toegankelijk maakt voor iedereen. Het is een gebruiksvriendelijk platform met lage transactiekosten en een breed scala aan beleggingsmogelijkheden, waaronder zilveraandelen. Een ander voorbeeld is Binck, een online broker die ook een breed scala aan beleggingsmogelijkheden biedt, waaronder zilveraandelen.

Een derde optie is eToro, een social trading platform waar u kunt handelen in aandelen, grondstoffen en andere activa. Op eToro kunt u andere beleggers volgen en hun transacties kopiëren, waardoor het een goede optie is voor beginnende beleggers die willen leren van meer ervaren beleggers. Het platform biedt ook de mogelijkheid om te beleggen in zilver-ETF's (Exchange Traded Funds), die zijn gebaseerd op de prestaties van zilver en een bredere blootstelling bieden aan de zilvermarkt.

Conclusie

De ontwikkeling van de prijs van zilver is volatiel en wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals economische ontwikkelingen en vraag en aanbod. Sinds het begin van de 20e eeuw heeft de zilverprijs vele pieken en dalen gekend, maar blijft het een populaire belegging vanwege de vele toepassingen en de rol als veilige haven voor beleggers. Het is momenteel een goed moment om zilver te kopen vanwege de economische onzekerheid en lage rentetarieven. Online platforms zoals zilverprijs.nl bieden beleggers de mogelijkheid om de zilverprijs te volgen en er zijn verschillende online platformen waar particulieren zelf online aandelen kunnen kopen, zoals DEGIRO, Binck en eToro. Als u geïnteresseerd bent om te investeren in zilver, is het belangrijk om goed onderzoek te doen en te kijken welk platform het beste bij uw behoeften past.